Geschiedenis van de Merkmeester en Royal Ark Mariner Loges in België

Een aantal Belgische Broeders die de Merkgraad in Nederland verkregen hadden, richtten in 1982 de eerste Merkmeesterloge in België op. Hierna werden nog zes Loges opgericht en in 1996 werd de Grootloge van het District België opgericht door de Merkmeestergrootloge teneinde de beoefening van de Merkmeester- en Royal Ark Mariner graden te kunnen verrichten.

Op het moment bestaan er twaalf Merkmeesterloges in België waarvan er vier in de Franse taal werken (Brussel, Charleroi, Aarlen en Namen), vier werken er in de Nederlandse taal (Leuven, Antwerpen, Brugge en Gent) en drie werken in de Engelse taal (Brussel, Brugge en Koksijde). Uniek is dat er één Merkmeester Lodge is die in alternatieve talen werkt, een combinatie van de drie talen van het district.

De tien Royal Ark Mariner Loges worden administratief  geleid door de  District Grootloge van de Merkmeesters in België.  Deze Loges  vergaderen op dezelfde plaats als hun verwante  Merkmeesterloges en arbeiden in  dezelfde taal als de Merkmeesterloges.